Recept van de week

Wortelsap

Met koningsdag in aantocht, heb ik deze week gekozen voor een lekkere oranje wortelsap. Met dit recept van de week krijg je voldoende vezels binnen en het zit boordevol mineralen, vitamines. Het leuke van dit recept is dat het weinig tijd kost om te maken, de ingrediënten makkelijk te verkrijgen zijn (denk aan de markt of de lokale groenteboer(en)) en kinderen vinden het lekker. Zo kun je met koningsdag een vrolijk oranje drankje serveren wat en aantrekkelijk uit ziet en ook nog eens gezond en lekker is!

Ingrediënten (per persoon)

3 wortels (ca. 300 g)
1 citroen (ca. 100 g)
2 sinaasappels (ca. 260 g)
1 Granny Smith appel (ca. 180 g) ik heb gekozen voor een granny smith omdat die lekker fris is
* Optioneel gember

Bereidingswijze:

Stap 1:
Schil de wortels, sinaasappels, appel en citroen.

Stap 2:
Doe de wortels, sinaasappels, appel en citroen in een groente- of sapcentrifuge en zet deze aan. Indien er geen sap meer uit de centrifuge komt, zet de centrifuge weer uit en trek de stekker uit het stopcontact.

Stap 3:
Pak een glas en giet de wortelsap in het glas. Voor de looks kan het afgemaakt worden met een schijfje sinaasappel zoals op de onderstaande foto.

Optioneel bij stap 2
Indien je houd van een wat scherpere smaak kan gember toegevoegd worden. Snijd of rasp de gember (zonder schil) fijn en voeg dunne partjes of geraspte gember toe aan de sapcentrifuge. Per 100 gram gember, is de voedingswaarde ongeveer 80 kcal.

Geschatte voedingswaarde van deze wortelsap

Calorieën 371 kcal
Koolhydraten 81,6 g
Waarvan suikers 47.8 g
Vezels 20,6 g
Eiwit 5,3 g
Vet 0,9 g

Wist je dat:

Wortels rijk zijn aan bètacaroteen (pro-vitamine A), wat goed is voor de ogen, huid en het immuunsysteem. Teveel wortelinname kan leiden tot een oranje kleur van de huid omdat de hoeveelheid bètacaroteen in het bloed toeneemt. Dit wordt carotinemie genoemd. Het wordt nog wel eens bij babies gezien omdat veelal wortel in babyvoeding verwerkt wordt.